jueves, 26 de enero de 2012

William Shakespeare i el seu conteste històric.

Per comprendre una obra literària en profunditat i poder interpretar-la més enllà d'una simple lectura superficial sempre ajuda conèixer el context històric i cultural on va nexe. Shakespeare va viure en una època on el teatre gaudia d'una expansió considerable convertint-se en un entreteniment de masses. A més, va adquirir noves característiques fruit dels nous avanços científics duit a terme durant el període isabelí. El teatre, al igual que la cultura, entrava en l'època moderna. Aquesta corrent d'enorme efervescència i canvis en el món del teatre s'anomena teatre isabelí i és en aquest conteste on el considerat per molts el més gran escriptor literari de tots els temps va crear Hamlet, i més important, va iniciar la seva representació en diferent teatres de Gran Bretanya.

El teatre isabelí (1558-1625) fa referència a les obres dramàtiques escrites i interpretades durant el regnat d'Isabel I. S'inspira en el model de teatre italià, que a l'hora s'inspira en els models clàssics de Grècia i Roma. Així doncs, s'impulsaren models grecollatins com la comèdia i la tragèdia que inspiraren nous temes a tractar en les obres de l'època. Els personatges teatrals del model britànic es veren dotats de més realisme, els autors començaren a donar més importància al text i el seu missatge que a la vestimenta i el decorat.

Al segle XVIII Anglaterra superà les dures crisis econòmiques i demogràfiques precedents i inicià un període d'expansió colonial i econòmica que la convertí en primera potència mundial. Abundava la prosperitat material i començà a destacar en quasi tots els àmbits culturals.

Batiat el 26 d'abril de 1564, Shakespeare suposadament va rebre estudis primaris en l'escola local de la Stantford, la seva ciutat natal. Allà s'educaria en gramàtica i literatura llatina, va ser coneixedor de les obres d'Esopo, Virgili i Ovidi. Als 18 anys es casà amb Anne Hathaway, amb que va tenir tres fills. Al 1592 l'autor ja vivia a Londres guanyat-se la vida com a dramaturg de cert reconeixement. L'any 1592 el seu fill Hamnet d'onze anys mor, segons varis autors aquest fet pogué ser decisiu a l'hora d'inspirar-se per escriure Hamlet, que és una reeinscripció modificada per SHAKESPEARE d'una llegenda del segle XII recollida per l'historiador Saxo Grammaticus  en la seva obra Historia Danicae, 1514.
Escrit per en Miquel C. N.

No hay comentarios:

Publicar un comentario